Hipnoza este depășirea sau evitarea factorului critic al minții conștiente și stabilirea unei gândiri selectiv acceptabile.
Conform Wikipedia, «Hipnoza este o stare modificată a conștiinței, tehnicile care permit crearea acestei stări, precum și practicile utilizate în timpul acestei stări.». Aceasta ar fi definiția hipnozei explicit, dar eu vreau să îți relev mai amănunțit din aspectele particulare ce stau la baza hipnozei.

Majoritatea oamenilor au prejudecăți și sunt adesea sceptici cu privire la hipnoză, din cauza modului în care media a prezentat-o, de-a lungul anilor.

Nu există pericole în hipnoză.

Una dintre întrebările frecvente pe care oamenii care nu știu ce este aceea hipnoza mi-o pun, arată de fapt o stare profundă de frică indusă de media și sună cam așa – Oare nu rămân blocat acolo?
Nici măcar unul dintre clienții mei nu a rămas ”blocat” într-o stare hipnotică.
Vreau să înțelegi că atunci când ești hipnotizat, nu ești adormit, știi exact unde te afli și ce faci.
Ceea ce ai văzut la televizor este de fapt hipnoză de scenă și nu are nici o legătură cu hipnoza pe care eu o folosesc în terapie.

Hipnoza nu este ”serul adevărului”. Conștientul tău știe în permanență tot ceea ce se întâmplă în timpul ședinței.
După cum știi deja, ești unic, iar asta îți va permite să te implici și să manifești reacții emoționale sau poate să simți anumite stări speciale, în loc de a le ”vizualiza”. Indiferent sub ce formă primești informația, fie că auzi, miroși sau că pur și simplu știi, mintea ta extinsă în stare de hipnoză îți permite să ai acces la o altă formă de conștiință.

Prin metoda hipnozei îi ajut pe clienții mei să acceseze amintirile care aduc acum blocaje în viața lor. Aceste blocaje pot fi din această viață, oricând pe parcursul ei (în copilărie, adolescență sau la maturitate), pot fi din perioada intrauterină sau pot fi dintr-o altă viață.
Mulți oameni nu știu ce este hipnoza și ce se întâmplă atunci când o persoană este într-o stare hipnotică, însă acest lucru nu este de fapt un mister.

Hipnoza este acea stare de relaxare profundă, 
pe care mulți dintre noi, o trăim în fiecare zi.

Atunci când ești într-o stare de relaxare și totodată de concentrare totală, încât să nu te mai distragă niciun zgomot sau stimul extern, poți spune că ești într-o stare de hipnoză. De cele mai multe ori intrăm în stări hipnotice zi de zi, când suntem absorbiți de o carte sau de un film bun, când conducem pe drumul spre casă, fără să ne dăm seama când deja am ajuns, sau toate acele momente pe care le facem mecanic, din rutina zilnică.

Nimeni nu te poate controla. Tu deții în totalitate controlul.

Ce este cel mai interesant în starea de hipnoză regresivă este faptul că, tu ești cel care va controla procesul, terapeutul fiind doar ghidul tău. Vocea călăuzitoare a unui terapeut contribuie la o mai bună concentrare și te va ajuta să ajungi la un nivel mai profund de relaxare.

La fel ca și la meditație sau orice altă stare de relaxare ghidată, obiectivul hipnozei este să accesezi subconștientul, acea parte a minții care funcționează la un nivel mult mai profund decat cel al nivelului obișnuit de conștiență.

Procesele mentale se derulează în subconștient, fără percepția ta conștientă. Ca atare, trăiești momente de intuiție, creativitate și iluminare atunci când acestea transpar ca un fulger în conștient.

Hipnoza accesează înțelepciunea subconștientului 
pentru a putea ajunge la vindecare.

În subconștient limitele ce țin de logică, spațiu și timp, impuse de noi, își pierd restricțiile, căci el își poate aminti totul, din orice timp. Acesta transcende obișnuitul și poți ajunge să accesezi o stare de înțelepciune mult peste capacitățile cotidiene.

Starea în care mintea ajunge în hipnoză este considerată o stare de ”geniu”, fără limite, unde ai acces la toate resursele tale, iar restricțile proprii nu mai apar.

Există un spectru larg de tehnici de hipnoză, concepute pentru a intra în stări hipnotice, de la niveluri superficiale pană la cele profunde.

Thomas Edison, cel mai prolific inventator și om de afaceri american al secolului XX, inventatorul becului cu filament, al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei (kinetoscopul), aprecia atât de mult această stare, încât și-a dezvoltat propria tehnică de menținere a ei, în timp ce lucra la invenții.

În poziție de șezut, Edison folosea tehnici de relaxare și meditație pentru a atinge starea de conștiință dintre veghe și somn. Una dintre cele mai cunoscute este cea în care își ținea câteva bile de rulmenți în mână, cu palma in jos , pe brațul scaunului. Sub mâna lui era un vas de metal, care atunci când adormea și mâna i se deschidea, zgomotul bilelor ce atingeau vasul îl trezeau. Repetarea acestui proces se pare că i-ar fi adus de multe ori iluminarea.

În hipnoză, mintea este permanent conștientă și atentă.

Terapia prin hipnoză regresivă este actul mental de întoarcere la o perioadă din trecut, pentru a accesa amintiri care au potențial negativ în continuare în viața actuală. Dar tot prin hipnoză regresivă pot fi accesate și stări speciale de resursă. Despre acest subiect îți voi scrie însă într-un alt articol.

Cei care intră în starea de hipnoză profundă și sunt implicați activ în amintiri din copilărie sau dintr-o viață anterioară, pot să răspundă la întrebările adresate de terapeut.

Sedința de hipnoză regresivă este compusă din mai multe părți:

  • explorarea (unde clientul explorează trauma care este sursa blocajului din viața curentă);

  • aflarea tiparelor/programelor subconștiente care s-au creat la momentul traumei și care se manifestă în viața curentă, făra ca noi să fim conștienți de ele;

  • curățarea tiparelor subconștiente, înțelegerea situației în ansamblul ei, iertarea și accesarea informațiilor care ne ajută să mergem mai departe, făra a mai repeta aceste tipare.

Doar simpla explorare a traumei poate fi uneori un proces nedorit, pentru că este practic ca și cum ai deschide o rană care a prins coajă. Tu îi iei coaja și lași rana deschisă. La fel este și atunci când în regresie faci doar explorarea traumei, fără însă a folosi instrumentele adecvate de vindecare a ei.

Voi veni în curând cu cazuri ale clienților mei pentru a-ți exemplifica concret beneficiile hipnozei regresive.

Cu drag,
Monica Dascălu

Lasă un răspuns

Vrei să îți trimitem cele mai noi vești?

Lasă-ne adresa ta de email mai jos.

Cosul meu
Autentificare

Nu ai cont?

Facebook Instagram YouTube linkedin WhatsApp WhatsApp TikTok
Sidebar
Acest site folosește cookie-uri. Prin navigarea pe site, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.